Spring naar content

Doe mee

maandag 27 juni t/m vrijdag 1 juli

Doe mee aan de actieweek huisartsenzorg van maandag 27 juni tot en met vrijdag 1 juli. Of je nu huisarts bent, werkzaam in de huisartsenzorg, elders in de zorg werkt of om een andere reden wilt bijdragen: iedereen is welkom om mee te doen.

In het kort:

Doe mee en maak je eigen actieshirt

In de huisartsenzorg draait het allemaal om de zorg voor de patiënten. Om te laten zien voor hoeveel mensen we allemaal elke dag zorgen, roepen we iedereen op om tijdens de actieweek uit te dragen voor hoeveel mensen jij zorgt. Dat kun je doen door een wit shirt aan te trekken, met op de rug en/of de borst het aantal patiënten waarvoor jij als zorgverlener zorg draagt.

Om te laten zien op hoeveel mensen jij met jouw werk impact hebt en namens hoeveel mensen jij dus opkomt voor een toekomstbestendige huisartsenzorg.

 • Neem een wit shirt (met korte of lange mouwen)
 • Zoek op voor hoeveel patiënten jij elke dag zorg draagt.
  Niet iedereen heeft patiënten-op-naam, maar dit patiëntenaantal kun je ook hanteren als je geen praktijkhouder bent. Hieronder wat suggesties hoe je kunt bepalen welk getal je hanteert:
  – Ben je praktijkhouder, kijk dan naar het aantal patiënten te vermelden dat bij jou op naam staat ingeschreven.
  – Als huisarts in loondienst (hidha of hid), kun je het aantal patiënten vermelden dat in de praktijk waar je werkt staat ingeschreven.
  – Als je waarnemend huisarts bent, zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het aantal patiënten van de praktijken waar je in een gemiddelde week werkt.
  – Als medewerker van een huisartsenpraktijk kun je het aantal patiënten vermelden dat in de praktijk waar je werkt staat ingeschreven.
 • Strijk zelf een shirt
  Met de nummergenerator op deze site kun je zelf een A4 maken met het aantal patiënten van de praktijk waar je werkt (of op jouw naam). Print de pdf in spiegelbeeld vervolgens op transfer papier. Je vindt dit bij hobbywinkels, Hema en Action. Volg verder de instructies op de verpakking.
  OF
  Schrijf zelf een shirt
  Geen tijd op te strijken of geen transfer papier bij de hand? Niet erg! Een wit (of effen) shirt met grote zwarte nummers op de achterzijde en voorkant kan ook. Een textielstift is ideaal, met een zwarte marker even opletten met andere kledingstukken..
 • Laat je zien!
  Shirt klaar? Laat je dan als het even kan alvast zien op social media en nodig collega-huisartsen en praktijkmedewerkers uit om dat ook te doen. Samen staan we voor 17 miljoen patiënten. Voor iedereen een huisarts. En dat moet zo blijven!

Maak je eigen shirt

Let op! Ga je de cijfers op een shirt printen? Lees dan eerst de instructie.

Materialen actieweek

Voor huisartsen en medewerkers van praktijken en posten

Gebruik deze materialen om aan iedereen te laten weten waarom we actie voeren in de huisartsenzorg en dat jij meedoet aan de actieweek.

 • Plaats een dia op je wachtkamerscherm. We hebben diverse dia’s gemaakt in het formaat dat op de meeste wachtkamerschermen (zoals Evalue8 en Easyscreen) wordt gebruikt. Evalue8 heeft deze dia opgenomen in de mediabibliotheek, van daaruit kun je hem toevoegen.

  Of download een variant van het wachtkamerscherm hieronder en voeg hem zelf toe, als dat mogelijk is.
  Liggend, praktijk hele dag gesloten
  Liggend, praktijk ’s middags gesloten
  Staand, praktijk hele dag gesloten
  Staand, praktijk ’s middags gesloten

  Wachtkamerscherm van Praktijkinfo/BSL? Gebruik dan de korte video van YouTube of gebruik de lange video van YouTube van 3 uur.

 • Print een poster en hang die op in de wachtkamer, op een raam en/of bij de balie. We hebben een versie voor praktijk die een halve dag sluiten en een versie voor praktijken die de hele dag sluiten

  Halve dag gesloten: We hebben de posters in blauw [download], geel [download] en (voor zwartwit-printers) een poster in grijstinten [download].

  Hele dag gesloten: We hebben poster in blauw [download], geel [download] en (voor zwartwit-printers) een poster in grijstinten [download].

 • Zet een bericht op je praktijkwebsite en/of in je nieuwsbrief [download] om patiënten te informeren over het hoe en waarom. Gaat de praktijk (gedeeltelijk) dicht op vrijdag 1 juli i.v.m. de manifestatie? Voeg dan in dit bericht toe waar patiënten die dag terecht kunnen voor spoedzorg.

 • Spreek je praktijkbandje in met de volgende tekst: Het team van onze huisartsenpraktijk staat vrijdagmiddag 1 juli op het Malieveld in Den Haag om aandacht te vragen voor de druk op de huisartsenzorg. Dat doen we in het belang van al onze patiënten. Voor spoedgevallen die niet kunnen wachten tot maandag, kunt u contact opnemen met [specificeren met naam en telefoonnummer].

 • Roep je patiënten op om de acties te steunen. Wijs ze op de voorbeeldbrief aan minister Kuipers die we daarvoor hebben gemaakt [download brief].
  Of vraag je patiënten een van deze afbeeldingen op hun social media te plaatsen, als steunbetuiging aan u. Er zijn twee afbeeldingen beschikbaar, een afbeelding met tekst en een afbeelding zonder tekst.

Voor het publiek

Steun de huisartsen en medewerkers van jouw huisartsenpraktijk en alle andere medewerkers in de huisartsenzorg tijdens deze actieweek. Dat kun je onder andere doen door:

 • Je kunt als patiënt een brief te sturen naar minister Kuipers. Download hier een voorbeeldbrief die je daarvoor kunt gebruiken.
 • Zet je social media kanalen in tijdens de actieweek. Gebruik #iedereeneenhuisarts en laat weten waarom jij wil dat de druk op de huisartsenzorg wordt aangepakt, zodat iedereen in Nederland toegang blijft houden tot goede huisartsenzorg. Download een afbeelding met tekst, of een afbeelding zonder tekst.
  Je kunt een persoonlijke boodschap toevoegen, of deze tekst gebruiken: Ik wil dat iedereen in Nederland toegang blijft houden tot goede huisartsenzorg. Deze week voeren de huisartsen actie en ik doe mee. Ik steun mijn huisarts en alle andere medewerkers in de huisartsenzorg. Want ook ik wil voor iedereen een huisarts. #iedereeneenhuisarts

Zet je eigen actie op

Tijdens de actieweek worden door het hele land lokale en regionale acties opgezet. Leuk als zoveel mogelijk huisartsen, praktijken en posten daaraan meedoen. Wil jij ook een eigen actie opzetten? Dat kan!

Hieronder vind je enkele suggesties voor acties vanuit het land (dit lijstje wordt gedurende de tijd aangevuld met nieuwe voorbeelden). Of bedenk je eigen invulling.

 • Huisvestingsproblemen? Zet een tentje voor je deur. Om te laten zien dat als er geen betaalbare huisvesting komt, dit mogelijk het toekomstbeeld van de praktijk is.
 • Meer tijd voor patiënten nodig? Maak een foto van een eierwekker op je spreekkamertafel. Alsof je die moet gebruiken tijdens consulten. Of spreek in de praktijk af om 15-minuten-consulten te doen gedurende een dag of de hele actieweek.
 • Drukte in de ANW-zorg? Roep patiënten op mee te doen aan een ‘Wakker blijven-challenge’: de huisartsenspoedzorg gaat 24 uur per dag door. Hoe lang blijf jij scherp?
 • Overloop vanuit andere sectoren door de wachtlijsten daar: zet volle emmers neer in de wachtkamer. Om uit te stralen: wij lopen over.
 • Nodig patiënten/raadsleden/anderen uit om een dagje mee te lopen in de huisartsenpraktijk.
 • Raadsleden uitnodigen die mee mogen kijken met het inloopconsult.
 • Het plaatsen van een schutting in de praktijk met daarachter een volle emmer. Alles wat over de schutting geworpen wordt, zorgt ervoor dat de emmer nog verder overloopt.

We vinden het leuk om over jouw actie te horen! Tijdens de actieweek delen we via deze website en onze social media kanalen de verschillende acties in het land. We kunnen ook lokale en regionale media op acties wijzen, zodat die een extra groot bereik krijgen. Gebruik daarbij #iedereeneenhuisarts.

Dus laat het ons weten als je een actie organiseert. Dat kan via ons formulier.

Laat je zien op social media

Benut je LinkedIn, Instagram of een ander social mediakanaal om te laten zien dat jij het pleidooi voor iedereen een huisarts steunt. Gebruik de hashtag #iedereeneenhuisarts en laat zien waarom jij het belangrijk vindt dat de huisartsenzorg nu en in de toekomst toegankelijk blijft.

Of neem een videootje op met de aankondiging dat jij naar het Malieveld gaat en waarom en deel hem op social media. Hiernaast een voorbeeld vanuit huisarts en LHV-vicevoorzitter Aard Verdaasdonk. Deze video deelden we met #iedereeneenhuisarts. Doe jij mee?