Spring naar content

Actieweek huisartsenzorg enorm bereik, hoe verder?

Van maandag 27 juni t/m vrijdag 1 juli vroegen we extra aandacht voor de huisartsenzorg. Een week vol huisartsengeluid, met als sluitstuk de manifestatie op het Malieveld. We hebben als huisartsenzorg een belangrijk signaal afgegeven, dat een enorm bereik kreeg. In dit bericht leest u meer over de actieweek, de manifestatie en het vervolg.

Fotograaf: John Dijkhof

De actieweek in vogelvlucht

Veel huisartsen voerden acties waarmee zij aandacht vroegen voor de problemen in de huisartsenzorg met bijvoorbeeld voor huisvesting met een tent in de tuin, met overlopende emmers om de drukte te laten zien, met een spreekuur bij de Tweede Kamer, het tekenen van ansichtkaarten door patiënten of het uitdelen van haringhapjes aan patiënten. De actieweek kreeg daarmee online en in andere media een enorm bereik dankzij deze inzet van huisartsen, medewerkers van huisartsenpraktijken en patiënten. Op veel plekken zagen we de actiematerialen van huisartseninactie.nl terug: posters, patiëntenafbeeldingen en natuurlijk de zelfgemaakte witte actieshirts. Alle acties zijn terug te vinden in de liveblogs van vorige week.

In de actieweek legden Tweede Kamerleden Caroline van der Plas (BBB), Liane den Haan (Fractie den Haan), Joba van den Berg (CDA), Jacqueline van den Hil (VVD) en Wieke Paulusma (D66)werkbezoeken af aan huisartsenpraktijken. Mohammed Mohandis (PvdA) kwam langs bij het inloopspreekuur van huisarts Daisy Pors. Bekijk alle video’s op ons YouTubekanaal.

Samen naar het Malieveld

Op vrijdag 1 juli trokken ongeveer 10.000 huisartsen, praktijkmedewerkers en sympathisanten naar het Malieveld in Den Haag. De aanwezigen lieten samen luidkeels – aan heel Nederland en VWS-minister Kuipers in het bijzonder – weten: wij willen voor iedereen een huisarts! Nu en in de toekomst. Helaas liet minister Kuipers op het laatste moment weten niet aanwezig te kunnen zijn. Lees meer over de manifestatie in het nieuwsbericht of bekijk de aftermovie.

Huisartsenzorg in de media

De hele actieweek hebben we de schijnwerper op de huisartsenzorg gezet. Er was veel aandacht in landelijke-, regionale- en lokale media en natuurlijk op sociale media. Bekijk de bijna 150 media-momenten hier terug.  

Hoe nu verder?

Direct na de manifestatie is er door een groepje huisartsen op het Binnenhof al een kort gesprek gevoerd met minister Kuipers. Minister Kuipers nodigde de initiatiefnemers van de acties (LHV, VPH en de actiegroepen Help de huisarts verzuipt en De bezorgde huisarts) nog dezelfde dag uit voor een gesprek. Dit gesprek heeft plaatsgevonden op maandag 4 juli.

Hoewel minister Kuipers ons verzekerde het grote belang van de huisarts te snappen, zijn we er niet gerust op dat de oplossingen die de minister voor ogen heeft, onze grote problemen daadwerkelijk gaan oplossen. Onze zorgen zijn absoluut niet weggenomen en het gesprek wordt in de komende tijd zeker vervolgd.

We blijven de komende tijd in gezamenlijkheid urgentie vragen voor de problemen binnen de huisartsenzorg en de oplossingen die hard nodig zijn.