Spring naar content

LIVEBLOG

woensdag 29 juni

Volg ons en blijf op de hoogte!

LIVEBLOG WOENSDAG 29 JUNI

Welkom bij de liveblog van woensdag 29 juni. Lees hier de laatste updates.

Dit was woensdag

Het was een dag vol actie! Huisarts Daisy Pors hield een inloopspreekuur voor de Tweede Kamer, huisartsen zetten een tent op voor de praktijk, patiënten stuurden een ansichtkaart naar minister Kuipers en dokter Bob zet gewoon een tandje bij. Hieronder vind je alles terug.

Wist je dat er de hele week Kamerleden op bezoek gaan bij huisartsen door het hele land? Wij maken een videoverslag van alle werkbezoeken. Bekijk de video’s terug.

Morgen meer! Dit kun je morgen verwachten:

  • De laatste praktische informatie over de manifestatie op het Malieveld
  • Meer videoverslagen van de werkbezoeken van verschillende Kamerleden
  • Media-aandacht in onder andere NRC en De Telegraaf

Video: inloopspreekuur huisarts Daisy Pors

Huisarts Daisy Pors hield een inloopspreekuur bij de Tweede Kamer der Staten Generaal. Wat een opkomst! Kamerlid Mohammed Mohandis (PVDA) kwam ook even langs. Bekijk een indruk van het inloopspreekuur:

Ook ’s nachts zien we tegenwoordig bijna elke 10 minuten een patiënt

Huisarts Frans Sturm uit Bosschenhoofd heeft op zijn actieshirt het aantal patiënten staan waarvoor hij als huisarts in de nachtdienst verantwoordelijk is. Hij vraagt daarmee aandacht voor avond-, nacht- en weekenddiensten, die door de jaren heen steeds drukker zijn geworden en daarmee een groeiende belasting voor huisartsen.


‘Een nachtdienst voelt steeds vaker aan als een drukke dag in de dagpraktijk. Logisch, want als van de 158.000 patiënten onder zorg van de huisartsenpost in mijn regio er 1 op de 1000 ‘even de huisartsenpost’ belt, dan heb ik verdeeld over de nacht minder dan 4 minuten per patiënt. En als 1 op de 3000 patiënten in zo’n nacht belt, dan ben ik als huisarts continu van 23 uur tot 8 uur elke 10 minuten een patiënt aan het zien’.

Raalter huisartsen vragen op markt begrip voor actie van vrijdag: ‘Maak maar veel herrie in Den Haag’

Evenals elders in het land vragen Raalter huisartsen op de weekmarkt begrip voor hun actie van vrijdag. Dan gaan ze naar het Malieveld en blijven hun praktijken dicht. Ze geven alvast uitleg over het waarom van die actie tussen hun werkzaamheden door. 

Online talkshow blikt terug op de actieweek

Vrijdagmiddag 1 juli blikt een aantal aanwezige huisartsen, praktijkmedewerkers en bestuurders aan de talkshowtafel terug op de actieweek en manifestatie op het Malieveld en vooruit naar wat er nu moet gebeuren.
De online live-talkshow De huisartsenzorg draait door (een initiatief van LHV, VPH en de samenwerkende organisaties van praktijkmedewerkers) is van 17.00 tot 18.00 uur via livestream te volgen en vanaf zaterdag ook on-demand terug te kijken.

Tekent u mee?

Twee huisartsen hebben elk een petitie gestart waarmee huisartsen, hun medewerkers, maar ook patiënten en bestuurders hun steun kunnen uitspreken aan de huisartsenzorg en de noodzaak van verandering:

Oproep huisarts Mariël Kok

Huisarts Mariël Kok is ontzettend trots op haar vak, maar ze maakt zich ook zorgen. De praktijk waar zij werkt heeft lang last gehad van huisvestingsproblemen. Zij gunt alle huisartsen in Nederland goede huisvesting, en daarom steunt zij de actieweek.

Actieposter

Op weg naar de markt kwam de man van huisarts Hanneke van der Veer deze actieposter tegen. Medisch Centrum Malburgen in Arnhem voert ook actie voor goede huisartsenzorg. Hier zijn de huisartsenpraktijken Zainalabedin, Medius en Dovenetel gevestigd.

Oproep huisarts Herman Wisselink

Huisarts Herman Wisselink pleit voor goede ondersteuning van de huisarts in de ouderenzorg. Daarom steunt Herman deze week de acties van de huisartsen.

Een eigen huisarts is belangrijk, omdat …

Alle huisartsen in Arnhem, Ede en omgeving zetten deze week een ansichtkaartenactie op. Iedere patiënt wordt gevraagd of ze een ansichtkaart willen invullen met de tekst: ‘Een eigen huisarts is belangrijk, omdat …’. De ansichtkaartjes worden verstuurd naar minister Kuipers.

Nog meer tenten

Ook huisartsen Daan Backes en Anne Dekker zetten een tent op bij de huisartsenpraktijk, vanwege huisvestigingsproblematiek. Daan schrijft op LinkedIn:

Samen met alle andere Nederlandse huisartsen voert óók onze Huisartspraktijk Vreehof actie in de week van maandag 27 juni tot en met vrijdag 1 juli. We willen meer aandacht voor de druk op de huisartsenzorg. We doen dit in het belang van onze patiënten. We vinden dat in Nederland iedereen terecht moet kunnen bij een huisarts, maar dat staat onder druk.

De actiepunten:
– Meer tijd voor onze patiënten, minder tijd voor administratieve en onzinnige last. Minder paarse krokodillen.
– Minder drukte in avond-, nacht- en weekenddiensten. Alleen spoedzorg in ANW.
– Beschikbare en betaalbare huisvesting voor alle huisartspraktijken.
– Dat de wachtlijsten in ziekenhuizen, de GGZ en jeugdzorg worden opgelost. Geen overbruggingszorg door eindeloze wachtlijsten.

Huisartsen starten acties in het land

Vanuit heel Nederland melden huisartsenpraktijken dat ze acties zijn begonnen in de actieweek. Hiermee willen ze duidelijk maken dat het steeds moeilijker wordt om het vak goed uit te oefenen. Lange wachtlijsten in ziekenhuizen en GGZ, grote druk op de ANW-zorg, huisvestingsproblemen en steeds meer administratieve eisen van overheden en zorgverzekeraars.

Help! Uw huisarts verzuipt

In deze huisartsenpraktijk in Almelo houden ze nog maar net het hoofd boven water.

In de tent in Leiden

De Leidse huisartsen werken Selma Jonkers en Chris Otten werken ’noodgedwongen vanuit een tentje’, wegens ruimtegebrek.

Huisartsen zijn het zat: ’Stop de bureaucratie’

In Oss zijn de huisartsen en ondersteuners van huisartsenpraktijk Lievekamp het helemaal zat. De paarse krokodil, die moet weg.

Super leuk om de zelfgemaakte shirts bij alle medewerkers te zien, top! En een mooie, ludieke foto op straat in een zwembad mét krokodil.

Ook het LHV-bureau maakt zich klaar voor de manifestatie

Op het LHV-kantoor in Utrecht maken de medewerkers zich ook klaar voor de manifestatie a.s. vrijdag 1 juli.

Het parool: ‘Huisarts zijn is, ondanks alle uitdagingen, het mooiste wat er is’

Mooi opiniestuk in het Parool door Jaap Wynia, huisarts te Amsterdam en voorzitter van de LHOV.

Huisartsen voeren deze week actie om onder meer aandacht te vragen voor de hoge werkdruk. Huisarts Jaap Wynia, tevens opleider, hoopt niet dat aspirant-huisartsen door de protesten terugdeinzen om voor ‘het mooiste vak van de wereld’ te kiezen.

Werkbezoek Joba van den Berg aan huisartsenpost in Middelburg

Tweede Kamerlid Joba van den Berg bezocht de huisartsenpost in Middelburg. Daar sprak ze met huisartsen Ewout Heijmans en Arend Manschot. Joba: “De huisarts is voor iedereen de spin in het web van de zorg, dat wil ik graag zo houden. Maar dan moeten we er ook voor zorgen dat de huisartsen goed hun werk kunnen doen.”

Dokter Bob zet gewoon een tandje bij

Huisarts Eric Cremers vraagt deze week op een ludieke wijze aandacht voor de problemen in de huisartsenpraktijk. Onder de naam ‘Dokter Bob’ neemt hij korte filmpjes op, waarin hij de problemen schetst. In het voorbeeld aan de rechterkant zet Dokter Bob ‘gewoon een tandje bij’. Bekijk alle video’s van Eric op zijn YouTubekanaal.

Sneak peek: inloopspreekuur huisarts Daisy Pors

Huisarts Daisy Pors houdt vandaag haar spreekuur bij de Tweede Kamer der Staten Generaal. Op haar LinkedIn schrijft ze:

VERHUISBERICHT SPOED!

Aankomende woensdag doe ik mijn spreekuur niet op de vaste praktijk maar bij de Tweede Kamer der Staten Generaal. Dit kan niet anders want mijn dak lekt en de emmers zitten vol. 
Ik zou niet weten waar ik anders naar toe kan. 

Dus, beste patiënten, u treft mij vanaf 8.00 tot 17.00 voor de deur van de Tweede Kamer, inclusief dokterstas en toebehoren. Het betreft een inloopspreekuur. U bent allen welkom. 

Er was veel media aanwezig en tevens kwam Kamerlid Mohammed Mohandis (PVDA) langs. Ook wij stuurden een cameraploeg haar kant op. In de galerij alvast een sneak peek, later meer!

Update 18:00: bekijk hier de video.

‘Huisarts moet ondersteuning krijgen’

In de stelling van de dag vroeg de Telegraaf haar lezers of huisartsen ondersteuning moeten krijgen. Uitslag: ‘De landelijke actieweek van huisartsen om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk in hun sector, kan op begrip rekenen bij het merendeel van de stellingdeelnemers: 78% van hen is het eens met de stelling ‘huisarts moet ondersteuning krijgen’.

Op de vraag ‘Vindt u dat huisartsen terecht klagen over hun werkdruk?’ antwoordt 73% met ‘ja’.

Spreekuur in de tuin

Huisarts Christine van Gend hield dinsdagavond 28 juni een spreekuur in haar tuin. Er werden in totaal 16 bloeddrukken gemeten en 2 paar kinderoren nagekeken. Ook vroeg ze haar patiënten een brief voor de minister te ondertekenen. De brief gaat deze week op de post.

Christine ontving van de D66-fractie uit Leidschendam-Voorburg een uitnodiging om te komen praten over de uitdagingen waar ze als huisartsen voor staan. Kortom: een succesvol avondspreekuur!

Goedemorgen en welkom bij dag 3

Goedemorgen! Dag 3 van de actieweek is aangebroken. Met vandaag:

  • Huisarts Daisy Pors houdt een inloopspreekuur bij de Tweede Kamer der Staten Generaal;
  • Huisarts Marc Boerma in de uitzending bij RTV Oost;
  • Videoverslag van Tweede Kamerlid Joba van den Berg bij de huisartsenpost in Middelburg.

Benieuwd naar gisteren? Lees de liveblog dan nog even terug.