Spring naar content

LIVEBLOG

Dinsdag 28 juni

Volg ons en blijf op de hoogte!

LIVEBLOG DINSDAG 28 JUNI

Welkom bij de liveblog van dinsdag 28 juni. Lees hier de laatste updates. Met vandaag:

Dit was dinsdag

Actiedag 2, opnieuw volop in beeld! Vandaag ook met video: bekijk vooral het verslag terug van het werkbezoek van Caroline van der Plas aan de huisartsen in Deventer. Verder zagen we vandaag: veel paarse krokodillen, een mand met appels en een strijkplank in het weiland.

Voor morgen staat op het programma:

  • Huisarts Daisy Pors houdt een inloopspreekuur bij de Tweede Kamer der Staten Generaal;
  • Huisarts Marc Boerma in de uitzending bij RTV Oost;
  • Videoverslag van Tweede Kamerlid Joba van den Berg bij de huisartsenpost in Middelburg.

De fantastische videoploeg van Afdeling Beeld legt de laatste hand aan de montage, morgen zijn we er weer. Tot dan!

Ook in Amersfoort wordt de werkdruk huisartsen teveel

Overal in het land hebben huisartsen, doktersassistentes en praktijkondersteuners last van de toenemende werkdruk. Ook in het populaire midden des lands is het een dagelijkse strijd om alle ballen in de lucht te houden.

Youri Poelemeijer strijkt zijn shirt voor a.s. vrijdag

LOVAH-voorzitter en aios huisartsgeneeskunde Youri Poelemeijer is bijna klaar voor de manifestatie a.s. vrijdag. Zijn actieshirt is in ieder geval gestreken. Jij bent er toch ook bij?

Op de weekmarkt in Bathmen

Huisartsen in Bathmen (provincie Overijssel) gingen vandaag tijdens de weekmarkt de straat op. Samen met de inwoners gingen ze in gesprek over de actieweek. RTV Oost (programma De Lunch!) was erbij. Luister hieronder het fragment terug, vanaf 43 minuten.

Actieposters gespot

Geen patiënt aan wie de actieweek voorbijgaat met zoveel posters bij de entree! Foto gespot bij Eerstelijns zorgcentrum Zorroo in Oosterhout.

Oproep Liane den Haan

Kamerlid Liane den Haan bezocht een huisartsenpraktijk in Leiden. Zij roept op: “huisartsen, laat je horen. En laten we de handen in elkaar slaan en er nu eindelijk wat aan doen”. 📣🤝

Kamerlid Joba van den Berg steunt huisartsen

Kamerlid Joba van den Berg ontving zojuist het boek Huisarts op recept van Marnix van der Leest. Daarbij schrijft ze: ‘Huisartsen zijn de basis van onze zorg’.

Gisteren (maandag 27 juni) bezocht Joba van den Berg de huisartsenpost in Middelburg. Daarover later meer.

Paarse krokodil mindfulness bijeenkomsten

Gezondheidspsycholoog Nancy Meesters organiseert speciaal voor de actieweek paarse krokodil mindfulness bijeenkomsten. Speciaal voor huisartsen, op woensdag- donderdag en vrijdagochtend van 07:45 – 08:15. De bijeenkomsten vinden online plaats, zodat iedereen gemakkelijk mee kan doen. Zowel vanuit de praktijk als vanuit huis. Doe je mee? Log dan in via de Zoomlink. Er is geen wachtruimte; later binnen ‘lopen’ kan ook.

Nancy: “Ik hoop jullie hiermee te kunnen ondersteunen in deze tijd die steeds meer van ons allemaal eist. Want we zijn er toch voor elkaar, om elkaar te helpen nietwaar?”

De inloggegevens:

Ludieke acties stromen binnen

Via het aanmeldformulier op de website ontvangen we steeds meer ludieke acties van o.a. huisartsen. Van huisarts Karin Ludwig uit Venhuizen deelt deze week appels uit, mét paarse krokodil. De boodschap: Blijf vooral gezond, want de huisarts wordt steeds drukker en staat op omvallen.

Ook jouw actie met ons delen? Graag!

Seniorencoalitie steunt huisartsenactie

Op de website van de ANBO en in de Telegraaf zien we vanochtend steun vanuit de seniorencoalitie.

Werkbezoek Caroline van der Plas aan huisartsenpraktijk in Deventer

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas ging op werkbezoek bij huisartsenpraktijk Noorderplein van huisartsen Herman Wisselink, Mariël Kok en Marit van Petersen in Deventer. Praktijkmanager Hèlen Woutersen-Koch was ook bij het gesprek. Samen spraken ze over onder andere de ouderenzorg, huisvestingsproblemen en onnodige administratieve lasten. Weg met de paarse krokodil!

EenVandaag – Huisarts Murid Siawash

Huisartsen kunnen de zorg voor hun patiënten niet meer waarborgen als het zo doorgaat, waarschuwt Siawash. “De werkdruk is te hoog, we zijn te veel bezig met randzaken en dat frustreert.” Bekijk het hele item hier.

Paarse krokodillen

We zien dat de paarse krokodillen weer van stal gehaald zijn: dé manier om onnodige administratieve lasten zichtbaar te maken binnen de huisartsenpraktijk.

Aan de rechterkant zie je de paarse krokodillen van huisartsenpraktijk Bakel, bijvoorbeeld: Patiënt maakt een afspraak bij het ziekenhuis. De poli zegt: je kunt de huisarts laten bellen voor een spoedplekje.

Podcast van de Nederlandse Vereniging voor Praktijkmanagement

Speciaal voor de actieweek maakte de NVvPM een podcastaflevering: huisartsenzorg is ook onze zorg. In de aflevering bespreekt Elisabeth van den Hoogen met drie praktijkmanagers over de huisartsenzorg. Waarom is de huisartsenzorg zo belangrijk? Waarom is ieder teamlid evenveel waard? Els ter Loo, praktijkmanager in Duiven, Wendy Swelsen, praktijkmanager in Oosterbeek en bestuurslid van de NVvPM en Jonna Busstra, praktijkmanager Utrecht bespreken de uitdagingen van het vak met elkaar, maar uiteraard ook de oplossingen waaronder aandacht voor een beter en begrijpelijker ICT systeem die communiceert met andere organisaties.

NPO Radio 4

Huisarts en LHV-bestuurder Guus Jaspar is te horen bij De Ochtend van 4 op NPO Radio 4. Beluister het fragment.

Goedemorgen!

Goedemorgen en welkom op dag twee van de actieweek. Ook vandaag houden we je weer op de hoogte. Benieuwd naar wat er gisteren allemaal gebeurde? Lees het terug in de liveblog van maandag 27 juni.