Spring naar content

LIVEBLOG

donderdag 30 juni

Volg ons en blijf op de hoogte!

LIVEBLOG DONDERDAG 30 JUNI

Welkom bij de liveblog van donderdag 30 juni. Lees hier de laatste updates.

Dit was donderdag

Vandaag, donderdag 30 juni, was er veel aandacht in kranten voor de actieweek. Verder zagen we weer veel socials voorbijkomen, je kunt ze terugzien op de social wall. Zullen we er morgen voor zorgen dat #IedereenEenHuisarts trending topic wordt?

Wat kun je nog verwachten?

  • Bij Radio Midvliet hoor je vanavond tussen 20:00 – 21:00 een huisarts
  • LHV-bestuurder en huisarts Aard Verdaasdonk bij Nieuwsuur op vrijdag 1 juli
  • En natúúrlijk de manifestatie op het Malieveld!

Alle praktische informatie voor de manifestatie van morgen, vind je in ons nieuwsbericht. Graag tot morgen!

Klaar voor de manifestatie!

Huisartsenpraktijk Wantveld uit Noordwijk is helemaal klaar voor de manifestatie. Er werd deze week druk gewerkt aan actieshirts en spandoeken. En dat allemaal aan de actiestrijdplank!

Reformatorisch Dagblad: water staat huisartsen aan de lippen

Huisarts Hilbert Kraaij vertelt in een interview aan het Reformatorisch Dagblad dat hij vrijdag niet in zijn spreekkamer zit, maar op het Malieveld staat. Hij hoopt dat de demonstratie in Den Haag structurele veranderingen in gang zet, al weet hij dat niet alle problemen zomaar opgelost kunnen worden.

Huisarts Soekhoe-Mahesh vertelt NH Nieuws waarom zij naar het Malieveld gaat

De torenhoge werkdruk, het niet kunnen vinden van een goede locatie voor een nieuwe praktijk en de administratieve rompslomp. Voor huisarts Shulini Soekhoe-Mahesh uit Zuidoost is het de dagelijkse realiteit en daar heeft ze genoeg van. Ze staat morgen met duizenden andere huisartsen op het Malieveld in Den Haag om te protesteren.

Hagro Elst brengt bezoek aan wethouder

Hagro Elst bracht een bezoek aan de wethouder van de gemeente Overbetuwe. Daar werd gesproken over onder andere huisvestingsproblemen.

Groepspraktijk Lievekamp verwonderd over gemeente Oss: ‘Beetje flauw’

Gisteren deelden we al foto’s van huisartsenpraktijk Lievekamp in Oss op de liveblog. Wat bleek? De huisartsenpraktijk had een vergunning aan moeten vragen voor het badje en deze online aanvraag had ook twee weken van te voren binnen moeten zijn. “Dat noem ik paarse krokodillen en ambtenarij. Waarom moet dat zo strikt volgens de regels gedaan worden? Het is zo’n gedoe om aandacht te krijgen voor ons protest.”

Laten we maar zo denken: extra publiciteit voor de actieweek!

Dokters blussen steeds meer brandjes

Praktijkmanager Heidi Broeksteeg stuurde ons wat foto’s door van een Volkswagen brandweerauto. Boodschap: dokters blussen steeds meer brandjes, terwijl de lontjes steeds korter worden. En: laat ons niet voortijdig opbranden.

Oproep huisarts Marit van Petersen

Marit van Petersen is huisarts in Deventer en doet een oproep voor kortere wachttijden binnen de ggz. Marit pleit voor wachttijdoverbrugging en voor korte wachttijden binnen de ggz.

Werkbezoek Tweede Kamerlid Wieke Paulusma (D66)

Tweede Kamerlid Wieke Paulusma ging op bezoek bij huisarts Tjeerd Nijenhuis in Den Haag. Ze spraken over de werkdruk in de huisartsenpraktijk. Wieke: ‘Ik denk dat we af moeten van dat Den Haag het alleen moet gaan bedenken, want dan wordt die stapel papier alleen maar groter’. Bekijk de video!

Doktersassistent: kunnen we iedere patiënt straks nog een huisarts bieden?

Gisteren spraken we doktersassistente Dorieke Pennewaard. Ook zij merkt dat de werkdruk erg hoog is. Ze vraagt zich af: kunnen we iedere patiënt straks nog wel een huisarts bieden? Bekijk haar oproep hieronder.

Wat je moet weten over de Malieveld-manifestatie

We zetten alle informatie nog eens voor je op een rij in ons nieuwsbericht!

Programma

13.30 uur          Vanaf dit moment is het veld open voor publiek
14.00 uur         Start programma
15.30 uur          Afronding programma

Het programma: we komen met heel veel huisartsen, medewerkers van huisartsenpraktijken en huisartsenposten, aios huisartsgeneeskunde, en anderen die de huisartsenzorg een warm hart toedragen bij elkaar.

Op het podium komen allerlei huisartsen en medewerkers uit de huisartsenzorg aan het woord. We verwachten ook minister Kuipers op het podium te mogen ontvangen. Daarnaast komen er nog andere politici en andere zorgverleners die ons steunen aan het woord.

Lieve actie van patiënt

Huisarts Matthijs van der Poel uit Rotterdam werd zojuist verrast door een 80-jarige patiënt. De patiënt kwam zelfgemaakte posters afgeven! Hartverwarmend!

Een lange dag uit het leven van een Amsterdamse huisarts: ‘De kwaliteit van de zorg lijdt onder de drukte’

Huisarts Daphne Tabak vandaag in het Parool: ‘Hoe kun je poortwachter van de zorg zijn als de poorten gesloten zijn?

Reportage bij huisarts Karolien van den Brekel

Onze videoploeg was op bezoek bij huisarts Karolien van den Brekel, in Leidsche Rijn. Karolien: ‘We zitten klem in de huisartsenzorg. En ik denk dat we meer tijd voor de patiënt nodig hebben. Wat het oplevert? 25% reductie van verwijzingen naar de tweede lijn’. Bekijk de korte reportage hieronder.

Actieshirts op social media

Op social media verschijnen iedere dag meer actieshirts! Gemakkelijk te maken met de instructie op deze website. Zien we jou morgen ook in actieshirt?

Foto’s via social media #IedereenEenHuisarts

‘Dokter Bob kent het knopje met de zeemeermin niet’

Ook vandaag weer een rake ‘Dokter Bob’ van huisarts Eric Cremers. Hij vraagt op ludieke wijze aandacht voor de problemen binnen de huisartsenzorg. Vandaag: nieuwe computersystemen die niet werken.

‘Crtl-A, rechtsklik, wijzigen, dan invullen, drie foutmeldingen wegklikken, patiëntnummer opnieuw invoeren en dan klikken op het knopje met de zeemeermin. Simpel toch?’ Bekijk hieronder zijn video.

Huisarts Geert: ‘Straks krijg je huisarts-op-bestelling via bol.com

Vandaag een groot stuk in het Brabants Dagblad met huisarts Geert Elbers.

Wat als u geen vaste huisarts meer in de buurt heeft? Niet meer dat bekende gezicht als er iets aan de hand is. Iemand die uw achtergrond en uw familie kent. Kunt u het zich voorstellen? Huisarts Geert Elbers wel. ,,Want daar gaat het heen als er niets verandert.” 

300 huisartsen uit Midden-Nederland trekken naar Den Haag: ‘Water staat aan de lippen’

300 huisartsen uit Midden-Nederland gaan vrijdag 1 juli in Den Haag demonstreren, samen met honderden collega’s uit de rest van het land. Ze komen eerst bij elkaar in het centrum van Utrecht en trekken dan met vijf bussen naar Den Haag om aandacht te vragen voor de werkdruk. Bekijk de video en lees het artikel van RTV Utrecht.

Huisartsenpraktijk uit Tilburg vraagt patiënten brief te sturen naar Ernst Kuipers

Huisartsenpraktijk Poyraz uit Tilburg heeft haar patiënten gevraagd onze brief naar minister Ernst Kuipers te sturen. We hopen natuurlijk op veel respons van de patiënten!

Huisartsengroep Milbergen wil voor iedereen een enthousiaste huisarts!

Huisarts Arno Krijgsman, huisartsenpraktijk Milbergen, stuurt een foto door: actie in Ooij! Ook bij hen loopt de emmer over.

Podcastaflevering ‘Huisartsenzorg is ook onze zorg!’ van NVvPO 

Speciaal voor de actieweek gemaakt: deze podcastaflevering van de NVvPO.

In deze aflevering bespreekt Elisabeth van den Hoogen met Petra Portengen, directeur/voorzitter van NVvPO en Etteke Kalthoff, praktijkondersteuner in Eindhoven de prachtige kanten van het vak als praktijkondersteuner. Een breed uitdagend vak die het steeds moeilijker krijgt door de wet en regelgeving. Zo wordt er gekort op patiëntentijd en komt de patiëntenzorg in het gedrang door de zogenaamde vinkcultuur. Een patiënt krijgt pas passende zorg als diegene voldoet aan alle vinkjes voordat het door de zorgverzekeraar wordt goedgekeurd. Dit kan niet zo langer! 

Artsenorganisaties LAD en KNMG steunen de actieweek van de huisartsenzorg

De LAD zegt dat ze het van groot belang vindt dat huisartsen behouden blijven voor hun vak. Een van de oplossingsrichtingen die daar volgens de LAD aan kunnen bijdragen, is dat het werken in dienstverband aantrekkelijker wordt. De KNMG benadrukt het belang van goede huisartsenzorg voor patiënten. “Voor patiënten is de huisarts vaak het eerste aanspreekpunt en daarmee vervullen ze een belangrijke schakel in de gezondheidszorg. De KNMG steunt dan ook volledig de acties om ervoor te zorgen dat de huisartsenzorg toegankelijk en beschikbaar blijft.”

Oproep praktijkmanager Hèlen Woutersen

Praktijkmanager Hèlen Woutersen ontzorgt 3 huisartsen en hun team van alle niet-patiëntgebonden taken. De oproep van Hèlen: “Ik roep de politiek en zorgverzekeraars op om de lastendruk en de regeldruk in de huisartsenzorg drastisch te verminderen”.

Wandelen met praktijkondersteuner

Op 1 juli is gezondheidscentrum Zuiderkogge in Venhuizen gesloten vanwege de manifestatie in Den Haag. De POH-somatiek van het gezondheidscentrum biedt patiënten de mogelijkheid om een wandeling te maken.

Huisarts houdt geen tijd meer over

Ingezonden foto: een noodkreet met een knipoog! De baas van deze hond houdt zelfs geen tijd meer over om de hond uit te laten… Kreet op de foto: ‘Mijn baasje heeft geen tijd meer om mij uit te laten!’

Huisartsen Montfoort leggen het werk neer

Vandaag in een regionale krant: huisartsen Montfoort leggen op vrijdag 1 juli het werk neer om naar het Malieveld in Den Haag te gaan.

Zien we jou daar morgen ook?

Op1

Huisartsen Daisy Pors, Bernard Leenstra en Robbert Collignon spraken gisteren bij talkshow Op1 over de hoge werkdruk bij huisartsen.

Goedemorgen: dag 4 is aangebroken

Welkom op de liveblog van donderdag 30 juni. Met vandaag o.a.

  • De laatste praktische informatie over de manifestatie op het Malieveld
  • Meer videoverslagen van de werkbezoeken van verschillende Kamerleden
  • Media-aandacht in onder andere NRC en De Telegraaf