Spring naar content

LIVEBLOG

Maandag 27 juni

Volg ons en blijf op de hoogte!

LIVEBLOG MAANDAG 27 JUNI

Welkom bij de liveblog van maandag 27 juni. Lees hier de laatste updates van vandaag.

Dit was maandag

Wat een begin van de actieweek! Een dag vol aandacht in landelijke en regionale media. Massaal deelden jullie eigen foto’s en video’s met actieshirts, persoonlijke boodschappen en andere campagnematerialen. Een greep daaruit vind je hieronder. Voor een overzicht van alle media van vandaag kijk je bij In de media.

Morgenochtend gaan we verder. Met onder andere een videoverslag van een bijzonder werkbezoek van een Kamerlid bij een huisartsenpraktijk. De liveblog van dinsdag 28-06 vind je morgenochtend via het hoofdmenu op de homepage.

Veel gebruik van campagnematerialen

Er wordt gretig gebruik gemaakt van de campagnematerialen die we hebben gemaakt. Daarmee kunnen huisartsenpraktijken patiënten informeren én we hebben materialen waarmee het publiek steun kan uitspreken aan de huisartsenzorg. Een paar cijfers: de verschillende actieweekposters zijn in totaal een kleine 5000 keer gedownload, ruim 2500 mensen hebben de voorbeeldbrief gedownload (die patiënten naar minister Kuipers kunnen sturen) en een even groot aantal de voorbeeldteksten voor praktijkwebsites en nieuwsbrieven. De dia’s voor wachtkamerschermen zijn 1500 keer gedownload. Alle materialen zijn hier te vinden.

Doktersassistenten in podcast

De Nederlandse Vereniging voor Doktersassistenten (NVDA) maakte speciaal voor de actieweek een podcastaflevering over de huisartsenzorg. De NVDA over de podcast: ‘Elisabeth van den Hoogen bespreekt met drie doktersassistenten wat het vak zo bijzonder en speciaal maakt, maar ook welke hindernissen er tegenwoordig zijn waardoor de huisartsenzorg steeds meer begint te verzuipen. Nora Kwast, doktersassistent in Enkhuizen, Cheryl Veldkamp, doktersassistent in Amersfoort en Leonoor Zwaag, doktersassistent in Alkmaar praten niet alleen over de problemen in de huisartsenzorg, maar zeker ook welke oplossingen zij in gedachten hebben.’

Werkbezoek Liane den Haan

Liane den Haan van de fractie Den Haan bezoekt een huisartsenpraktijk in Leiden. Zij spreekt op Twitter haar steun uit voor de actieweek.

Foto via Twitter: @LianedenHaan

Radio 1, Villa VdB

Bijzonder! Vorige week plaatste huisarts Astrid Hertogh een bericht op LinkedIn waarin ze haar zorgen over het voortbestaan van het huisartsenvak deelde. Radio 1 pikte het bericht op en vandaag was Astrid te gast in de uitzending.

Actieshirts

Veel huisartsenpraktijken werken in een actieshirt vandaag. Goed bezig! Op de foto het hele team van Het Huisartsenteam in West-Brabant.

Steun van gemeenten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) steunt de actieweek. De VNG geeft aan dat gemeenten onderlinge afstemming tussen huisartsen en het sociaal domein (dat onder de gemeenten valt) erg belangrijk te vinden. “Samenwerking vraagt uiteraard tijd van huisartsen en hun medewerkers in de huisartsenpraktijk. Maar afstemming tussen medische professionals en sociale werkers/wijkteams komt nu ook onvoldoende tot stand omdat er nog systeemhobbels in de weg zitten. Deze hobbels moeten dus (ook) worden aangepakt. De VNG trekt gezamenlijk met ZN op om dit aan te kaarten bij het rijk.”

Spraakmakers Radio

LHV-bestuurder Aard Verdaasdonk nu in gesprek over de actieweek op Radio 1. Luister het hele interview hier terug.

Instagram @dokterrutger

Huisarts Rutger Verhoeff (@dokterrutger) is er ook bij op het Malieveld. Hij post op Instagram: “We staan er voor onze patiënten: we willen dat iedereen toegang blijft houden tot goede huisartsenzorg.”

Instagram @RotterdamDoctor

“Jij bent nummer 1 vandaag”. Wat een mooi actieshirt van @RotterdamDoctor op Instagram.

Groot Nieuws radio

Huisarts en LHV-bestuurder Hilly ter Veer spreekt in de uitzending van Groot Nieuws Radio over de actieweek. Beluister het fragment.

Radio 1 journaal

Verslaggever Marc Hamer van het NOS Radio 1 Journaal is op bezoek bij Aard Verdaasdonk, huisarts in Elst (Utrecht) en LHV-vicevoorzitter, bij de aftrap van de actieweek. Hij ziet daar de volle emmers in de huisartsenpraktijk staan, die als symbool worden gebruikt voor hoe het overloopt in de huisartsenzorg. Aard Verdaasdonk: “Deze week doen we ludieke en patiëntvriendelijke acties om de maatschappij duidelijk te maken dat er nu echt concrete actie moet komen, omdat anders de huisartsenzorg misschien verloren gaat.” Ook spreekt Marc Hamer met de doktersassistente Myrthe van Krimpen, waar deze maandagochtend de telefoon roodgloeiend staat, en met patiënten in de volle wachtkamer.

Luister het interview hier terug

Goedemorgen Nederland

Huisarts Güven Yildiz is te gast in de uitzending van Goedemorgen Nederland. WNL Vandaag tweet hierover: “Huisartsen zijn de loodzware werkdruk zat. Sommige overwegen zelfs te stoppen. Met te weinig tijd voor patiënten en overvolle agenda’s is de maat vol.”