Spring naar content

LIVEBLOG

vrijdag 1 juli

Volg ons en blijf op de hoogte!

LIVEBLOG VRIJDAG 1 JULI

Welkom bij de liveblog van vrijdag 1 juli. Lees hier de laatste updates.

Dit was vrijdag

Wauw, wat een dag. En wat een opkomst! Aan iedereen die er was en de actieweek tot een succes heeft geholpen: duizendmaal dank! Lees alles nog eens terug in ons nieuwsbericht.

Wij duiken nog even alle foto’s en filmpjes in en komen later bij jullie terug met o.a. een aftermovie en de link naar de talkshow De huisartsenzorg draait door.

Veel dank!

Dank namens de initiatiefnemers (LHV, VPH, Help de huisarts verzuipt en De bezorgde huisarts) aan iedereen die heeft geholpen om deze actieweek tot een succes te maken!

Waaronder: alle vrijwilligers ter plaatse, de stichting Presence die belangeloos al haar podiumfaciliteiten op het Malieveld aan ons ter beschikking stelde, alle beroepsverenigingen van het huisartsenpersoneel (NVDA, NVVPO, NVVPM, NAPA, V&VN, BTN en LV POH-GGZ) en natuurlijk al die duizenden huisartsen en medewerkers die de hele week acties hebben gehouden en op het Malieveld aanwezig waren. Samen staan we voor goede patiëntenzorg. Bedankt!

Dit was de manifestatie

Vanmiddag waren we met 12.000 huisartsen, medewerkers en sympathisanten bijeen op het Malieveld. Het was een hartverwarmende bijeenkomst. Met z’n allen hebben we het uitgeschreeuwd: we willen voor iedereen een huisarts! Grote teleurstelling was wel dat minister Kuipers op het laatste moment liet weten niet te komen. Verkeerde prioriteit gesteld, wat ons betreft.

Na deze manifestatie laten we de boodschap niet los. We willen concrete afdwingbare afspraken om de druk op de huisartsenzorg te verlagen en wel nu.

Minister Ernst Kuipers komt niet naar manifestatie

Huisarts Aard Verdaasdonk licht toe: ‘De ministerraad loopt uit, dus Ernst Kuipers komt niet. Wij kennen dat, een spoedje. Maar die spoed is nu hier, bij ons. Ik had een mooi shirt voor hem: met alle 17 miljoen Nederlanders erop. Want daar draagt hij zorg voor’.

Iedereen laat spandoeken zien. #IedereenEenHuisarts

Wendy Olthoff en Saskia Sielias verwoorden als doktersassistente en praktijkondersteuner de problemen waar het praktijkpersoneel tegenaan lopen: toename van het aantal GGZ-patiënten en overbruggingszorg omdat patiënten elders niet terecht kunnen. De huisartsen verzuipen en de medewerkers van de huisartsenpraktijk verzuipen mee.

Youri Poelemeijer: ga door

Aios en voorzitter van de LOVAH Youri Poelemeijer op het podium. We zagen hem afgelopen week al met de strijkbout in de weer, om zijn actieshirt te strijken. Nu spreekt hij de massa toe:

‘Met minder huisartsen gaat de eerstelijn eraan. In de ideale wereld zijn we nog steeds de poortwachters van de zorg, kunnen we ons werk doen en zijn er geen wachtlijsten. We moeten zorgen dat de randvoorwaarden beter zijn, zodat basisartsen vaker kiezen voor het huisartsenvak’. En speciaal tegen zijn aios-collega’s: ‘Ga door, en heel belangrijk, neem later een praktijk over en wordt praktijkhouder’.

Gesproken column Rinske van der Goor

Huisarts Rinske van der Goor aan het woord. Het publiek joelt! ‘Kon iedereen zijn traktor goed kwijt?’

‘Ik zeg het te weinig: ik ben ongelooflijk trots op mijn team en alle huisartsen en hun teams die er zijn. Inmiddels zijn er mensen die weten wat dat is, als de huisarts er niet is’.

Ze leest haar column voor: huisartsen hebben bovenmenselijke krachten, vraag maar aan mijn huisarts.

Muzikale break: Sophie van Hoytema

Speciaal voor ons huisartsen geschreven: een lied van Sophie van Hoytema. Een van de refreinen:

Doe wat aan die wachtlijst, dit is niet houdbaar
zorg wordt zo nog onbereikbaar
Regel goede doorstroom,
De zaak gaat nu veel te traag 
Wij helpen graag
maar dat kan niet zonder hulp van den Haag 
Ik wil voor iedereen een huisarts!
Het liefste nog vandaag

Later meer!

Hans van Santen: ‘We laten het aan het veld, dat vind ik een formidabel bestuurlijk zwaktebod!’

Hans van Santen, 34 jaar praktijkhouder in Velp en oud-hoofdredacteur van Medisch Contact: ‘In de spreekkamer ben ik in mijn element maar buiten de spreekkamer gebeurt er steeds meer dat het werken belemmert. Dertig jaar geleden had ik 10 minuten per patiënt; dat is nog steeds zo terwijl de zorg veel complexer is geworden. Meer tijd voor de patiënt is al lang geen discussiepunt meer, er is genoeg bewijs dat dat betere en goedkopere zorg oplevert. Hoe moeilijk kan het zijn om dat te regelen? Minister, NZa, zorgverzekeraars, waar wacht u op?’

Kamerleden Joba van den Berg en Jacqueline van den Hil

Deze week vonden er twee werkbezoeken plaats van kamerleden Joba van den Berg (CDA) en Jacqueline van den Hil (VVD). Beide dames waren op bezoek bij een huisartsenpost. Nu zijn ze ook te zien op het podium.

Ze kaarten administratieve lasten, meer tijd voor de patiënt en het verhogen van het aantal opleidingsplaatsen. ‘We zien heel goed dat het 5 voor 12 is in de huisartsenzorg’.

David Baden: ‘Zonder huisartsen is er helemaal geen spoedzorg’.

David Baden, SEH-arts in het Diakonessenhuis: De huisarts levert uitstekende zorg èn acute zorg. Maar 5 tot 15% van de spoedeisende zaken komt bij ons op de Eerste Hulp terecht. En overheid, zorg dat je investeert in het sociale domein, in goede voeding, in een samenleving waarin lopen beter is dan op een roltrap lopen. Zorg voor een maatschappij waarin niet alles wat problemen geeft zorg wordt en meestal bij de huisarts terecht komt.’

Heel veel huisartsen op de been!

En het personeel natuurlijk! We zien veel praktijken die met z’n allen zijn gekomen. We schatten het aantal mensen op ongeveer 12.000!

Gesproken column van huisarts Danka Stuijver

We zien Danka Stuijver op het scherm. Ze heeft een column ingesproken, in tegenstelling tot Schiphol kan de gezondheidszorg geen vluchten schrappen.

Patrick Bindels: ‘Dit gaat niet vanzelf over’

Patrick  Bindels: “Ik sta hier namens alle hoogleraren huisartsgeneeskunde: wij staan hier om duidelijk te maken dat huisartsen heel bevlogen zijn, maar dat de grenzen bereikt zijn. En jonge huisartsen  moeten straks toegerust en met plezier het vak in. Het afwachtbeleid doe je als je weet dat iets vanzelf over gaat. Maar dit gaat niet vanzelf over!”.

Daisy Pors aan het woord

Huisarts Daisy is afgelopen week veel in het nieuws geweest. Zo hield ze spreekuur voor de Tweede Kamer.

‘Ik wil eigenlijk graag voor iedereen een huisarts. Ik verwijs als ik de expertise niet in huis heb of de kwaliteit van zorg niet kan garanderen. Maar die verwijzing werd afgewezen. Maar wat zegt dat over de zorg in Nederland?

Wat ik hoop met vandaag is dat we hier met z’n allen kunnen staan. We zullen het samen, met het gehele zorglandschap, moeten doen.’

Veel huisartsen en aanhang aanwezig

Aard Verdaasdonk opent de manifestatie

Hij warmt het publiek lekker op! Ben jij er ook bij? Hij stelt: wij zijn de poortwachters, maar moet de poort wel open staan!

#IedereenEenHuisarts

Sfeerimpressie

Het Malieveld stroomt langzaam vol… Zien we jou ook zo?

Vanavond in Nieuwsuur: Huisartsen op het Malieveld

Vanavond in Nieuwsuur aandacht voor onze acties, met Aard Verdaasdonk en Barbara de Doelder en Youri Poelemeijer.

Eerste bussen en treinen komen aan in Den Haag

Steeds meer huisartsen en praktijkmedewerkers arriveren op het Malieveld. Blijf je foto’s delen met #IedereenEenHuisarts.

Spaarne Gasthuis staat achter de huisartsen

Eerste huisartsen op het Malieveld

Deze dames uit Friesland vertrokken vanochtend om 9 uur van huis. Mét zelfgemaakte actieshirts. De sfeer zit er al goed in.

Actieborden via #IedereenEenHuisarts

Zie hieronder het originele actieborden van huisarts Hanneke van der Veer-Janssen.

Foto via LinkedIn

Fragment: stand.nl

We moeten zuinig zijn op de huisarts; zo kopt stand.nl.

Vandaag demonstreren duizenden huisartsen op het Malieveld in Den Haag. Ze komen in actie tegen de torenhoge werkdruk, de administratieve rompslomp en de vele extra taken die zij op hun bord krijgen. Hun waarschuwing: ons beroep staat op het spel. 

Daarom is de stelling: We moeten zuinig zijn op onze huisarts.

Laten we viral gaan! #IedereenEenHuisarts

We hebben de afgelopen dagen ontzettend veel reacties via alle sociale media kanalen gezien. We krijgen steun van veel huisartsen en medewerkers uit de huisartsenpraktijk (uiteraard). maar ook van allerlei organisaties en patiënten. Super leuk! Laten we dat vandaag ook doen en laten we de hashtag #IedereenEenHuisarts trending topic maken op alle kanalen. Jij helpt toch ook mee?

Dus: ben je op het Malieveld, maak foto’s en korte filmpjes en deel berichtjes op social media, met gebruik van de hashtag #IedereenEenHuisarts. En kun je er niet bij zijn? Laat dan ook je steun zien via de #.

Eerder ontvangen beelden via #IedereenEenHuisarts:

Voorbereidingen in volle gang

Op het Malieveld zijn alle voorbereidingen voor de slotmanifestatie intussen in volle gang. Zien we jou ook zo op het veld? Deel je bijdrage via #iedereeneenhuisarts op social media.

2 generaties huisartsen over de werkdruk

Moeite waard om terug te luisteren, de uitzending van radioprogramma ‘Met het oog op morgen’ van donderdagavond. Huisartsen én moeder-dochter-duo Rita Schouten en Naomi Weijer-Schouten vertellen over hun werk als huisarts, wat er in het vak is veranderd de afgelopen jaren en wat er moet gebeuren om de huisartsenzorg overeind te houden. En Naomi vertelt waarom zij toch graag praktijkhouder wil worden en de huisartsenpraktijk van haar ouders overneemt. Item start rond minuut 30.

Werkbezoek Jacqueline van den Hil bij huisartsenpost Den Haag

Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil (VVD) ging op werkbezoek bij de huisartsenpost in Den Haag. Daar sprak ze met huisarts Barbara de Doelder. Ze spraken over de zorg in de regio.

Waarom vindt u dat de huisarts moet blijven?

Heel simpel: een huisarts uit Maarheeze vroeg het aan patiënten. En dat levert mooie quotes op!

Foto via Twitter @mcm_stino

Niet vergeten: trek je witte actieshirt vanmiddag aan

Om het beeld van één gezamenlijke signaal te versterken, vragen we iedereen die komt om een wit shirt (met korte of lange mouwen) aan te trekken. Schrijf op de borst en rug het aantal patiënten waarvoor jij als zorgverlener zorg draagt. Hier vind je tips over het maken van zo’n shirt.

Vergeten een actieshirt te maken? Geen probleem! Trek dan wel iets wits aan, ter plekke zorgen we ter plekke voor een oplossing, zodat je toch het patiëntenaantal nog kunt vermelden.

Hieronder een aantal voorbeelden!

Steun KNMT

Ook de KNMT steunt alle huisartsen en medewerkers die vandaag actievoeren.

Programma Malieveld 1 juli

13.30 uur          Vanaf dit moment is het veld open voor publiek
14.00 uur         Start programma
15.30 uur          Afronding programma

Het programma: we komen met heel veel huisartsen, medewerkers van huisartsenpraktijken en huisartsenposten, aios huisartsgeneeskunde, en anderen die de huisartsenzorg een warm hart toedragen bij elkaar.

Op het podium komen allerlei huisartsen en medewerkers uit de huisartsenzorg aan het woord. We verwachten ook minister Kuipers op het podium te mogen ontvangen. Daarnaast komen er nog andere politici en andere zorgverleners die ons steunen aan het woord.

Graag tot vanmiddag op het Malieveld!

Hart van Nederland

Ook bij Hart van Nederland (donderdagavond 30 juni) aandacht voor de huisartsenzorg en de manifestatie van vandaag. Met in de uitzending huisartsen Daisy Pors en Aard Verdaasdonk.

Kijk terug vanaf 13:10. En lees hier het artikel.

Hoevelaken: praktijkhond zoekt oppas

Foto doorgestuurd door Eric Duinkerke

Nog een leuke, ludieke actie. Ditmaal uit Hoevelaken, huisartsenpraktijk De Ronde Tafel. Deze praktijkhond zoekt een oppas: ‘het team is te druk om mij uit te laten’.

Midvliet: werkdruk bij huisartsen

Radio Midvliet schrijft: ‘Er wordt deze week weer flink actie gevoerd en niet alleen door de boeren. Ook de huisartsen laten hun stem horen, want de werkdruk onder deze beroepsgroep wordt steeds groter. We spraken erover met de Leidschendamse huisarts Kitty Roseboom.’

Utrechtse huisartsen vragen aandacht in DUIC

In De Utrechtse Internet Courant (DUIC) vragen huisartsen aandacht voor de huisartsenzorg.

Zorg en Zekerheid schaart zich achter huisartsen

Gisterenavond laat in het Leidsch Dagblad! Zorg en Zekerheid: werkdruk huisartsen moet omlaag.

Sneak peek: werkbezoek Jacqueline van den Hil (VVD) bij huisarts Barbara de Doelder

Later vanochtend een video over het werkbezoek!

NOS donderdagavond: ons beroep staat op het spel

Voor als u het gemist heeft: de NOS berichtte donderdag een uitgebreid stuk over de manifestatie, werkdruk, wachtlijsten en meer tijd voor de patiënt. Lees het bericht hier terug.

Goedemorgen: de dag van de manifestatie

Goedemorgen en welkom op de liveblog van vrijdag 1 juli. Vandaag is de grote dag: we zien elkaar vanmiddag op het Malieveld in Den Haag. De laatste informatie daarover lees je hier. Kort samengevat: vanaf 13:30 is het veld open voor publiek, 14:00 start de manifestatie en deze duurt ongeveer 1,5 uur. Vergeet je witte actieshirt niet, houd rekening met eventuele verkeersproblemen en deel alles met #IedereenEenHuisarts op sociale media.

Vandaag in deze liveblog:

  • Jullie acties op sociale media
  • Verslag van de manifestatie op het Malieveld
  • Een overzicht van de media waarin we verschenen zijn